Verwarmen & Koelen

Natuurlijke en energiezuinige verwarming/koeling dankzij stralingswarmte

De oplossing: leer van de natuur!

Het recht op goed geklimatiseerde kamers vraagt ​​tegenwoordig om een ​​technologie die niet alleen het vereiste koel- of verwarmingsvermogen dekt, maar ook een gezond en aangenaam binnenklimaat creëert. Ideaal zou dit door middel van een energiezuinige en dus milieuvriendelijke technologie moeten kunnen gebeuren.

​​​​​​​De natuur laat ons zien dat warmteoverdracht via stralingswarmte de juiste manier is om klimaatcomfort, een gezellige ruimtesfeer en energiezuinigheid te bereiken.

Stralingswarmte versus warme lucht

Conventionele verwarmings- en airconditioningsystemen gebruiken lucht voor warmtetransport. De lucht stroomt gelijkmatig door de ruimte terwijl de warmte wordt verdeeld. Echter de praktijk leert dat deze aanpak alleen theoretisch werkt. Vaak zorgen airconditioningsystemen voor onaangename luchtverplaatsingen (tocht). Stof en ziektekiemen stijgen op uit radiatoren met de warme lucht.

Een moderne manier om kamers op temperatuur te brengen, maakt gebruik van oppervlakteverwarming en oppervlaktekoeling via stralingswarmte.
Het staat buiten kijf dat vloerverwarming een algemeen erkende en betrouwbare technologie is. Tegenwoordig is het niet langer alleen luxe, maar vaak een standaard in nieuwbouw projecten.
Uiteindelijk zijn alle ruimteoppervlaktes geschikt voor thermische activering, zowel voor verwarming als voor koeling van de kamers. 
De technieken voor het plafond, de wand of de vloer verschillen voor wat betreft de bereikte effecten en de efficiëntie.

Water versus lucht

Naast de juiste temperatuurregeling omvat een gezond binnenklimaat ook frisse en schone binnenlucht. Bovendien is het warmtetransport via de lucht als warmteoverdrachtmedium aanzienlijk minder energiezuinig dan via water. Onze systemen bestaan uit een op water gebaseerde oppervlakteverwarming en -koeling.
​​​​​​​
In zowel verwarmings- als koelmodus heeft het water hier een temperatuur die dicht bij de gewenste kamertemperatuur ligt. Het aandrijfvermogen van de pompen die nodig zijn voor de watercirculatie is laag in vergelijking met het ventilatorvermogen van een traditionele verwarming en koeling.

Alles op een rijtje

Clima Concept, de partner in verwarming-en koelingsinstallaties voor de ...

Ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail​​​​​​​